27. prosince 2009

First-person 3D plošinovky

Trojrozměrné plošinovky z pohledu Vámi ovládané postavy jsou samy o sobě velmi vzácně se vyskytující podžánr, který vzniká ve většině případů ve chvíli, kdy se rozhodnou vývojáři udělat krok stranou a pokusit se pro změnu o něco originálního. Tím se taky většinou vyhnou pozornosti mainstreamu a stávají se tak vhodnými kandidáty na ztracené videoherní poklady.

I když je těžké definovat kořeny tohoto herního žánru, který se vždy prolínal s ostatními žánry jako jsou například first-person střílečky, za první first-person plošinovku, a možná i první skutečně 3D plošinovku, se považuje Geograph Seal vydaný v roce 1994 na japonský domácí počítač X68000. V této hře jste se ujali role pilota "králičího tanku" a plnili různé mise v prostředích plných vznášejících se plošinek, kde Vám jako hlavní prostředek k likvidaci protivníků sloužil předchozími generacemi plošinovek prověřený skok na hlavu.

Vývojáři Geograph Seal se ale nenechali odradit vlažným přijetím jejich prvního 3D díla a hned následující rok se rozhodli zaútočit na nově úspěšnou platformu v podobě konzole Sony Playstation se svým remakem Geograph Sealu nazvaným Jumping Flash!. Hra byla natolik úspěšná, že v následujících letech vyšly ještě další dvě pokračování: Jumping Flash 2 a Robbit Mon Dieu (třetí díl byl ale vydán pouze v Japonsku).

Zdaleka ale nešlo o jediné hry v žánru first-person plošinovek. Další nádhernou ukázkou je pokračování slavné hry Montezuma's Revenge z roku 1984 v podobě Montezuma's Return vydaného v roce 1998 pro osobní počítače s operačním systémem Windows. Tentokrát šlo skutečně o nefalšovaného převedení 2D plošinovky do atmosferického 3D prostředí, kde se musíte jako archeolog Max Montezuma proplétat složitými bludištmi plnými pastí, hádanek, nástrah a krvelačných nepřátel a během toho si ještě musíte udělat čas na sbírání všudypřítomných pokladů.

Plošinovky z pohledu ovládané postavy ale nejsou žánrem žijicím pouze v minulém tisíciletí. Na přelomu let 2008 a 2009 vychází mezi kritiky úspěšná hra Mirror's Edge zasazená do hygienicky čistého, ale morálně špinavého města, kde se v příběhu napsaném Rhiannou Pratchettovou postavíte na odpor totalitnímu režimu v roli fyzicky zdatné běžkyně, která se bez zaváhání přenese jediným skokem mezi mrakodrapy velkoměsta.

Takto bych mohl pokračovat i dál. Kromě výše zmíněných her stojí za zmínku například i modifikace pro Half-Life 2 s názvem Portal, nebo hry jako Grappling Hook, Purity či Tag: The Power of Paint. I když nejde o početný žánr, většina jeho představitelů stojí minimálně za zahrání, což se o jiných herních kategoriích tak snadno říci nedá.

Žádné komentáře:

Okomentovat